“Svi putevi vode u Rim” je rečenica koja sigurno najbolje  opisuje  ovaj fantastični grad punog duha i života. Rim (tal. Roma) je glavni grad Italije i južnoitalijanske regije Lacio, grad bogate istorije poznat i još pod imenom večni grad. Rim je centar bogate antičke kulture, od koje je ostalo mnogo spomenika do današnjih dana, a jedan od najvećih je svakako Koloseum. Bez sumnje fascinantan grad poznat po svojim orginalnim i autentičnim remek-delima arhitekture, o čemu smo već pisali u blogu Rim – grad koji živi večno, istorije, umetnosti i naravno mode.

Ono što ga čini glamuroznim jeste da je on grad  kinematografije, grad koji je  ugostio mnoge svetske  glumce i doneo slavu mnogim filmovima. On prosto voli scenu zato nije ni čudo zašto su mnogi svetski producenti zajedno sa režiserima baš birali Večni grad za snimanje kultnih filmova koji nas i dan danas fasciniraju svojom lepotom, sofisticiranošću i slavnim scenama.

U Rimu se  takođe nalazi i filmski studio Činečita koji je središte italijanske kinematografije i u kojem su snimani mnogi poznati filmovi. Studio je 1937. osnovao fašistički diktator Benito Musolini, a saveznici su ga bombardovali tokom Drugog svetskog rata. Mnogi  poznati filmovi su ovde snimljeni od 1950-ih (npr. Ben Hur), a sam studio se od tog vremena najviše povezuje sa rediteljem Federikom Felinijem.

Cinecitta filmski studio u Rimu
Cinecitta filmski studio u Rimu

Tokom 1980-ih studio je privatizovan i u novije vreme ovde su snimani poznati filmovi i serije, kao Bande Njujorka i serijal Rim.

Zato smo imali jedan težak zadatak a to je da  izdvojimo filmove koji su ostavili traga  na svetskoj sceni, filmovi u kojima glume ikone. Ono što nas ostavlja bez daha su scene glamura, ljubavi i kostima. Zato izdvajamo neke od najznačajnih filmova:

Insert iz filma La Dolce Vita (1960)
Insert iz filma La Dolce Vita (1960)

·        Roman Holiday (1953), režiser William Wyler

·        Three Coins in the Fountain (1954), režiser Jean Negulesco

·        La dolce vita (1960), režiser Federico Fellini

·        The Roman Spring of Mrs. Stone (1961), režiser Jose Quintero

·        Light in the Piazza (1962), režiser Guy Green

·        Gidget Goes to Rome (1963), režiser Paul Wendkos

 

Od filmova  koji su obeležili novije doba ne  možemo a da ne spomenemo dela  poput:

Insert iz filma The Ocean's 12
Insert iz filma The Ocean’s 12

·         The Talented Mr. Ripley (1999), režiser Anthony Minghella

·         Ocean’s 12 ( 2004), režiser  Steven Soderbergh

·         Mission Imposible 3 (2006), režiser J.J. Abrams

·         Angels & Demons ( 2009), režiser Ron Howard

·        The Pink Panther 2 (2009),  režiser Robert Simonds

·        Spy (2015), režiser Paul Feig

 

“ Obožavam Rim. On jednostavno baci čini na tebe.“ Misao kojom je čuveni holivudski glumac Alek Boldvin (Alec Baldwin) opisao ovaj nestvarni grad. Nadamo se da ćete i VI hodati ulicama ovog  predivnog  grada, i biti glavni akteri  u filmu koji se zove “ Putovanje  u Rim“. 😉

Ukoliko želite da posetite neke od destinacija na kojima su snimljeni neki od vaših omiljenih filmova, pogledajte program putovanja u Rim