Grčka, zvanično Republika Grčka, država je na krajnjem jugoistoku Evrope, na jugu Balkanskog poluostrva. Smeštena je na strateški veoma važnom raskršću između Evrope, Bliskog istoka i severne Afrike, između Egejskog mora na istoku, Jonskog mora na zapadu i Sredozemnog mora na jugu.
Istorija savremene grčke države vuče korene još iz vremena antičke Grčke, a sama Grčka se često smatra „kolevkom“ moderne evropske civilizacije. Grčka je domovina savremene demokratije, filozofije, Olimpijskih igara, evropske književnosti i istoriografije, političkih nauka, važnih naučnih i matematičkih principa, geografije, umetnosti (posebno dramskih formi komedije i tragedije, te skulpture). Na UNESCO-voj listi svetske baštine nalazi se čak 17 lokaliteta širom Grčke. Moderna Grčka država nastala je 1830. nakonpobede u ratu za nezavisnost protiv Osmanskog carstva.
Grčka prvenstveno ima mediteransku klimu, sa blagim, vlažnim zimama i toplim, suvim letima. Ova klima se javlja na svim primorskim lokacijama, uključujući Atinu, Kiklada, Dodekanezi, Krit, Peloponez i delove Stere Elade (Centralna kontinentalna Grčka). Pindus planine snažno utiču na klimu zemlje, zbog veće izloženosti jugozapadnom sistemu dovođenja vlage.
U planinskim oblastima severozapadne Grčke (delovi Epira, Centralna Grčka, Tesalija, Zapadna Makedonija), kao i u planinskim centralnim delovima Peloponeza — uključujući delove prefektura Ahaja, Arkadija i Lakonija — karakteristična je alpska klima sa obilnim snežnim padavinama. U unutrašnjosti severne Grčke, u centralnoj Makedoniji i Istočnoj Makedoniji i Trakiji karakteristična je umerena klima sa hladnim, vlažnim zimama i toplim, suvim letima. Snežne padavine se javljaju svake godine u planinama i severnim delovima, a kratke snežne padavine se retko javljaju u nižim južnim oblastima, kao što je Atina.
Teško je zamisliti letovanje bez baškarenja na plaži, dok vas lagan vetar i pogled na kristalno čisto more opušta. Grčka se po lepoti i brojnosti svojih plaža izdvaja od ostalih zemalja u Evropi. Većina grčkih plaža ima status plave zastavice, čak 486 (drugi u svetu), koji se dodeljuje usled ispunjavanja striktnih ekoloških standarda i postojanja dobre infrastrukture.
Grčka ostrva Zakintos, Krf, Kefalonija, Krit su pravi raj za mlade željne nezaboravnog noćnog provoda. Hiljade mladih se svake godine sjati na mesta čuvena po klubovima i slobodnijem ponašanju.
Naravno, za one koji traže nešto mirnija mesta na kojima mogu da odmore i duh i telo, postoji mnoštvo skrivenih blaga Grčke koja čekaju da budu otkrivena.

Pretražite još

Fitriraj po Array:

221 rezultata je pronađeno