Iako, na prvi pogled ne zvuči tako, Ženeva je prvorazredna turistička destinacija. Iako su brojne turističke „meke” mnogo „izvikanije” i „na glasu”, ovaj grad u švajcarskim Alpima ima mnogo toga da pruži i pokaže svakom posetiocu, gostu i turisti, bilo da je u pitanju istorija, tradicija, kultura, privreda ali i brojne prirodne lepote.
Iako u srcu Alpa sama Ženava je kao grad gotovo sva smeštena u ravnici. Mesto (pra)drevene istorije čiji koreni sežu u magline praistorije bilo je dom Keltima i Germanskim plemenima. Od rimskih osvajanja i samog početka drugog veka centar je hrišćanske episkopije. Tokom srednjeg veka tim prostorom su protutnjali Burgunđani, Franci, Nemci a bili su pod uticajem slavne plemićke porodice Savoja.
Jedna od najvećih znamenitosti grada je Katedrala Svetog Petra iz 12. veka u kojoj je „rođen” švacarski kalvinizam. Najpoznatija švajcarska crkva koja na ovom mestu postoji još od 4. veka. Uprkos bogatoj istoriji od pamtiveka, Ženava je najpoznatija po nizu značajnih dešavanja i važnih međunarodnih institucija koje se vezuju za savremenu istoriju i novije doba. Nije slučajno što je baš u ovom mestu procvetao takozvani švajcarski protenstatizam, jer je sam Žan Kalvin, osnivač ovog pravca u reformatorskoj crkvi decenijama živeo i radio. Baš ova crka je bila središte kulturnog i duhovnog života ovog dela Švajcarske, a iz prethodnog rimokatoličkog perioda (pre)ostali su originalni vitraži u katedrali.
Sami Građani Ženeve su se pod Kalvinovim uticajem u prvoj polovini 16. veka proglasili protenstantima pa ni ne čudi što je jedna od naznačajnijih znamenitosti grada monumentalni spomenik Zid reformacije, podignut 1909. godine na 400. godišnjicu Kalvinovog rođenja.

Rodno mesto građanskih sloboda i Lige naroda

Malo je poznato da su građani Ženeve uzeli aktivno učešće u Francuskoj buržoaskoj revoluciji, pa je grad pripadao Francuskoj od 1798. pa do pada Napoleona 1814. godine.
Večiti duh prosvetiteljstva Ženeve i građanskih sloboda nije slučajno odredio da baš ovaj grad bude rodno mesto jednog od najvećih mislilaca i filozofa ere prosvetiteljstva u 18. veku – proslavljenog Žana Žak Rusoa, autora besmrtnog „Emila”.
Sami žitelji Ženeve (iako je svojedobno bilo i onih savremenika i neistomišljenika koji su se zalagali za spaljivanje njegovih dela) ne bez ponosa ističu da je Ruso mislilac koji: „i danas uznemirava, ne dopušta miran san, postavlja aktuelna pitanja”. Odista je tako, pogotovo danas.
Ipak, međunarodni značaj koji i danas ima Ženeva je stekla po završetku Prvog svetskog rata jer je u njoj osnovana i bila smeštena tokom dva svetska rata Liga naroda, preteča Ujedinjenih nacija, prve globalne svetske organizacije koja je za cilj imala da objedini celokupno čovečanstvo oko ideje mira. Kada su posle drugog svetskog rata Ujedinjene nacije zaživele u Njujorku, u Ženevi je smeštena Palata UN (baš na mestu gde se ranije nalazilo zdanje Lige naroda), što ovaj grad čini Evropskom prestonicom UN, kako je mnogi nazivaju. Zbog toga, ali i što se u njoj nalazi središte mnogih svetskih organizacija, uključujući i centralu najveće nevladine organizacije na svetu Crvenog krsta – Ženeva je u međunarodnim krugovima odavno dobila titulu „Globalnog grada”. Bila je i ostala privredni i kulturni centar ovog dela Evrope.
I, bankarski naravno, jer se u samom gradu nalaze centrale i filijale svih relevantnih svetskih banaka. Ženeva je i značajno trgovačko ali i sajamsko odredište, a ženevski sajam automobila je jedna od najpoznatijih, najcenjenijih i najvećih manifestacija u svetu te vrste. Tradicionalno se održava polovinom marta i samo ove godine na njemu je premijerno promovisano 110 novih modela četvorotočkaša svih svetskih proizvođača.
U samom gradu (ali i njegovoj široj okolini) nalaze se središta brojnih međunarodnih i multinacionalnih kompanija iz oblasti industrije, saobraćaja, trgovine, građevinarstva…

Prestonica „švajcarca” i svetskog luksuza

Sam grad proslavio se nekada davno kao mesto tradicionalne izrade slavnih švajcarskih satova. Znalci i posvećenici „savršenih merača vremena” neće propustiti da obiđu meku svih „sajdžija” muzej posvećen svetskoj robnoj marki „Patek Filip” koji se nalazi baš ovde, u Ženevi.
Od poznatih „švajcaraca” razvila se čitava, prvo zanatlijska a potom i industrijska proizvodnja brojnih vrednih i skupih artikala za čiju je izradu neophodna preciznost, strpljenje ali… i veliki novac. Zbog toga u svetu Ženeva slovi za „prestonicu luksuza”, što je svrstava u jedno od najskupljih mesta za život na svetu.
Zanimljivo je da je Ženeva, drugi švajcarski grad po veličini ali i, po svim međunarodnim anketama i parametrima, drugi grad naše planete na svetu po kvalitetu života (prvi je Cirih).
Ženeva ima izuzetno lepo, dobro i autentično očuvano staro gradsko jezgro sa brojnim crkvama (pored Katedrale Svetog Pavla), palatama, trgovima, fontanama, spomenicima, ali i zaista brojnim umetničkim i muzejskim galerijama. Pored toga grad ima i brojne velepene ustanove međunarodnih organizacija, brojne parkove, aleje, dugačak kej duž jezera.
A, Ženevsko ili Lemansko jezero je priča za sebe. Grad, njegovo staro, istorijsko jezgro se nalazi na obali jezera koje se po njemu danas i ne zove svojim originalnim imenom (Leman) već je poznato isključivo kao Ženevsko. Posle Balatona u Mađarskoj ovo jezero ledničkog porekla je najveće u ovom delu Evrope. U starom gradu Ženevi iz jezera otiče reka Rona koja se uliva čak u Sredozemno more, a južno od današnjeg centra grada u Ronu se uliva manja reka Avre, koja teče sa snegovitih Alpa.
A, na levoj obali jezera nalazi se i čuveni Park Lagranž jedan od najlepših parkova (ili vrtova) na svetu, prepoznatljiv po sjajno osmišljenim i održavanim ružičnjacima i drevnim, istorijom prebogatim vilama u kojima je vekovima pogleda na jezerski pejzaž odsedala svetska elita.

Metropola idealna za život

Naravno da ljubitelji prirode nikako ne bi trebali da preskoče poznati ženevski Prirodnjački muzej jedan od najvećih i najpoznatijih na svetu kojeg svake godine od otvaranja 1966. godine poseti preko četvrt miliona oduševljenih prirodnjaka, znatiželjnika i turista. I nikog od njih tamošnja postavka „proputovanja kroz evoluciju ljudske vrste” ne ostavlja ravnodušnim.
Svoju strast prema satovima, parkovima i prirodi žitelji Ženeve spojili su i u čuvenom, takozvanom Engelskom vrtu čijim centralnim delom dominira ogromni Cvetni sat još jedno od najprepoznatljivijih obeležja Ženeve. U ovom vrtu (parku) se u tokom leta održavaju brojni koncerti i manifestacije (sve besplatno) u okviru poznatog Ženevskog festivala.
Ženeva je po mnogima grad, svetska metropola, poput mnogo brojnijih Londona, Pariza ili Berlina baš zbog svog jedinstvenog duha prave svetske prestonice ali i mesto koje je zadržalo autentičan šarm švajcarskog gradića. Po nekima idealno mesto za život, ni preveliko, ni premalo, sa brojnim svetskim ustanovama, institucijama i firmama ali bez uštrba na čisto lokalne, alpske draži i sadržaje. Duh i dah Švajcarske, Evrope i čitavog sveta na jednom i u jednom mestu. Ženevi.
Turizam za prave znalce, ne „na prvu loptu”.