Poštovani,

Posle mnogobrojnih različitih informacija, kao i dezinformacija, organizovali smo Turističku patrolu koja je imala zadatak da obiđe sva letovališta i angažovane vile i hotele u kojima će boraviti gosti koji su se već odlučili, ili koji su još u nedoumici da li da svoj odmor provedu u Grčkoj ili Turskoj.

Utisci iz Grčke

Putovanje za Grčku je uglavnom odličnim autoputevima kroz Srbiju, Bugarsku i Grčku i jednim kraćim delovima trase magistralnim putevima. Osim spore, očito neuhodone zajedničke kontrole na bugarsko-grčkoj granici(Kulata-Promahon) i minimalne „ad hoc“ kontrole temperature, uz upisanu adresu odredišta putnika, drugih procedura nema.
Narednih dana će biti otvoren daleko veći i organizovaniji granični prelaz Evzoni na makedonsko-grčkoj granici, ubrzati protok vozila i skratiti dužinu putovanja.

Patrola je obišla: Paraliju, Olimpic Beach, Leptokariju, Platamon i Nei Pori. Sve vile u zakupu naše agencije poseduju sertifikat dobijen od zdravstvne ustanove. Poseduju sredstva i obavezu da dezinfekuju opremu u apratmanima – studijima. Prilikom dolaska vrši se preventivna kontrola temperature gostiju. O trošku države „ad hoc“ će se vršiti povremeno testiranje turista.

Imajući u vidu široke i dugačke plaže na području Olimpske regije zaključili smo da neće biti nikakvih bliskih susreta sa drugim gostima. Na organizovanom delu, gde su ležaljke i suncobrani kafea, ispoštovan je propisan razmak uz obavezu svakodnevne dezinfekcije opreme.

Zaštitne maske su obavezne za odlazak u trgovine i ostale javne zatvorene prostorije.

Opšti utisak je da su uvedene zakonske mere koje je preduzela Grčka i stalna rigorozna kontrola stanodavaoca i hotela, u interesu zaštite zdravlja gostiju.

Utisci iz Turske – Sarimsakli

Odličnim autoputevima kroz Srbiju, Bugarsku i Tursku bezbedno se putuje do Sarimsaklija.

Turci su izvanredno i vrlo odgovorno pristupili zdravsvenoj kontroli putnika koji će boraviti u njihovoj zemlji. Na ulazu u Tursku očekuje vas brza temperaturna kontrola putnika. Zaštitne maske su neophodne u autobusu, kao i na graničnim prelazima. Po dobijanju informacija gde ćete letovati, Turska policija vam dozvoljava da nastavite putovanje.

Prilikom ulaska u hotel, obavlja se temperaturna kontola gostiju kao i dezinfekcija. U svakom hotelu za individualnu ličnu dezinfekciju nalaze se sredstva. Po nalogu države nije dozvoljena stopostotna popuna hotela, čime je smanjen kapacitet posebno u restoranima.

Većina restorana ima baštu ili otvotena velika staklena okna pa je utisak da ste na otvorenom prostoru. Kako je u svim hotelima sistem israne po principu tzv. ‘‘ švedskog stola‘‘, iz bezbednosnih razloga pultevi su zaštićeni staklom, a konobar vam servira šta želite i koliko želite i neograničenu mogućnost da ponovite izabrano jelo ili poslasticu.

 

Sarimsakli ima plažu dukačku više od 7 km. Plaža, kako gde, je široka između 50 i 150 metara, što omogućava distancu suncobrana i ležaljki po propisu. Većina hotela ima sopstvenu prostranu plažu. U hotelu, restoranu i pored bazena nije obavezna zaštitna maska. Za odlazak u trgovine i prilikom prevoza u javnom saobraćaju obavezna je zaštitna maska.

Za ulazak u supermarket, ako ste bez zaštitne maske, dobićete je na poklon. Na regiji Ajvalika, odnosno Sarimsaklija u vreme pandemije nije bilo uopšte zaraženih ljudi.

Uz dodatne mere koje su uvedene, stekli smo utisak da su naši pitnici uz pridržavanje mera sasvim bezbedni.

Prilikom povratka iz Turske, na bugarskom prelazu Kapetan Andreevo, je vrlo organizovana i brza temeperaturna kontrola putnika. Na ulazu u Srbiju ne vrši se nikakva preventivna kontrola.

Naš opšti utisak je da su se i Grci i Turci, kao i Bugari vrlo dobro organizovali u interesu zdravlja gostiju.