Sarajevo je glavni grad Bosne i Hercegovine i njen najveći urbani, kulturni, ekonomski i prometni centar, glavni grad Federacije Bosne i Hercegovine i sedište Sarajevskog kantona, koje prema procenama ima 275,524 stanovnika. Kroz grad protiče reka Miljacka, a u neposrednoj blizini grada je i izvorište reke Bosne, sa popularnim izletištem Sarajlija, Vrelom Bosne. Oko grada su olimpijske planine: Jahorina, Bjelašnica, Igman, Treskavica i Trebević, koji su posebno tokom zimskih meseci omiljena izletišta Sarajlija i turista iz celog sveta.

Grad Sarajevo sedište je najveće visokoškolske ustanove u zemlji, Univerziteta Sarajevo, te niza drugih visokoškolskih ustanova, čime se svrstava u red najvećih univerzitetskih centara u celoj regiji jugoistočne Evrope. Uz nekoliko nacionalnih i gradskih pozorišnih kuća, muzeja i kulturnih institucija, Sarajevo je i važno mesto na kulturnoj mapi ovog dela evropskog kontinenta. Svake je godine grad na reci Miljacki domaćin niza kulturnih festivala međunarodnog karaktera, među kojima su najznačajniji: Sarajevski filmski festival (SFF), Sarajevski jazz festival, letnji kulturni festival “Baščaršijske noći”, teatarski festival novih produkcija “MESS”, “Sarajevska zima” i Svetski televizijski festival orijentalne muzike. Urbanu sliku grada karakterišu brojni sakralni objekti, džamije iz osmanskog perioda, pravoslavne, katoličke i evangelističke crkve, sinagoga i drugi kulturno-istorijski spomenici. Sarajevo je relativno mali grad u poređenju sa velikim, svetskim metropolama, ali je njegovo ime kroz bogat duhovni, istorijski i prirodni izgled, poznatije od nekih većih svetskih gradova.

Baščaršija
Baščaršija

Šetnja Sarajevom je šetnja kroz vreme. Od Baš Čarsije smenjuju se, jedan za drugim, otomanski, zatim austrougarski i konačno savremeni deo grada. Kažu, šteta što niste upoznali ono staro Sarajevo iz dobrih starih vremena.

Za turiste, kažu najbolje je odsesti u starom centru Grada. Sa autobuske, tj. zelezničke, do Austrijskog Trga dovešće vas tramvaj ili trola. Odavde počinje upoznavanje. Prvi susret sa Miljackom. Reka koja je bila inspiracija i nadahnuće mnogim umetnicima, pesnicima,slikarima. Teče lagano i mirno, usvojoj lepoti omeđena kamenim blokovima, prelazite je preko kamenog mosta i odjednom ste na Baš Čaršiji. Momenat kada ljubav počinje. Sebilj ili česma na malom trgu, okružena zanatlijskim radnjama, prodavnicama suvenira, poslastičarnicama i kafanama sa džamijom u centru. Širom otvorenih očiju, sav  ovaj raskoš vas vraća vekovima  unazad. Baš čaršija će vas omamiti mirisom kafe i ratlukom.

Smeštaj je raznovrstan. Ukoliko niste rezervisali unapred nemojte brinuti. Hotela i hostela na svakom ćošku ima.

U samom centru su Begova, Careva i Baščarsijska dzamija, remek dela islamske umetnosti na Balkanu. Zatim tu se nalazi stara pravoslavna crkva iz 15 veka. Ispod nje se nalazi Sinagoga koja je pretvorena u muzej stradanja Jevreja. Zatim se smenjuju se katedrala Srca Isusovog, i pravoslavna Saborna crkva Svete Trojice.. Posvetite pažnju i sahat-kuli u blizini Gazi Husrev-begove džamije.Sa  ovolikim brojem različitih verskih  objekata se retko koji grad u svetu može pohvaliti.

Jedan od najznačajnijih i sigurno najposećenijih turističkih objekata je sigurno “Inat kuća“ . Balkanci su opšte poznati po ovoj osobini, a zanimljivost je da je ova kuća zahvaljujući inatu usled urbanizma tj. projekta grada izmeštena na drugu obalu Miljacke.

Panorama grada je obično najlepši trenutak koji ponesete iz Sarajeva. Za Sarajevo, ovo je tvrđava Bijela Tabija. Nalazi se na 10 minuta hoda od Baš Čaršije. Proći ćete pored velikog groblja, čiji beli spomenici opominju na nepotrebni građanski rat. Panorama je nešto što će vam ostati urezano za ceo život.Videćete kako je grad prosto ograđen brdima i planinama sa svih strana. Ušuškao se, preživeo puno toga, al nastavlja i dalje u sjaju različitosti koje se vekovima nalaze u njemu.

U samom centru nalazi se muzej grada Sarajeva. U ovom izložbenom prostoru možete pratiti razvoj grada kroz civilizacije koje su njime vladale. Zatim Svrzina kuća, tradicionalna muslimanska kuća bogatog zemljoposednika iz Otomanskog perioda. Blizu Latinske ćuprije, nalazi se Despića kuća, danas muzej grada u kome se može osetiti duh srpske porodice s početka 20. veka. U samom centru se nalazi i Muzej Gavrila Principa, čoveka koji je izvršio atentat na Franca Ferdinanda kojim započinje I svetski rat. Specijalitet za kraj je Zemaljski muzej. On se sastoji iz nekoliko celina: arheološkog dela, prirodnjačkog, etnografskog, botaničke bašte.

Posmatrano iz ugla arhitekture, Sarajevo je zanimljiv primer prepletanja nekoliko građevinskih i civilizacijskih stilova.Poznat detalj je večna vatra. U Sarajevu su 1984 god.  održane Zimske  olimpijske  igre kada je  ovom prelepom gradu učinjena velika  čast.

Ono što će verovatno zanimati pripadnice lepšeg pola to je sigurno šoping. Neposredno upoznavanje sa gradom i šoping su sastavni deo svakog Siti brejka. Za transport koristite tramvaje, koji su u službi čak od 1885. Sa sedam tramvajskih linija i četiri trolejbuske linije i mnogo autobusa svuda stižete za najviše 20 minuta. Sarajevo se može pohvaliti modernim tržnim centrima, ogromnim brojem šarenih prodavnica suveira, a posebno je zanimljiv Huser-Begov bezistan, pandam Grand bazaru u Istanbulu. Bez ratluka u desetinama varijanti, pršuta i sudžuka nemojte ni pomišljati povratak. Ako uspete da po otvaranju prvi uđete u radnju, dobićete posebne pogodnosti, jer se sefte posebno ceni u islamskom svetu.
Autor bloga: Aleksandar Đorđević

Fotografije preuzete sa: wikimedia