Krf – biser jonskog mora

Krf, drugo po veličini od sedam većih jonskih ostrva, a ujedno i jedno od najlepših grčkih ostrva. Krf leži u Jonskom moru, koje je deo Sredozemnog mora, a severno se spaja sa Jadranskim. Takvim položajem obezbeđuje sebi mesto najsevernijeg ostrva Grčke.

Krf, biser jonskog mora
Krf, biser jonskog mora

2 km severnije od Krfa nalazi se albanska obala. Na Krfu postoji međunarodni aerodrom kao i univerzitet, na kojem se izučavaju istorija, muzika, jezik kao i bibliotekarstvo i Arhiviranje. Krf se ubraja među najimućnije regione u Grčkoj. Glavno mesto ostrva je grad Krf.

Prema grčkoj mitologiji, ostrvo je dobilo ime po kćerki rečnog boga Asopa, nimfi Kerkiri, koju je oteo Posejdon. U Homerovoj Odiseji čitamo da je Odisej ovde našao sklonište na kraju svojih lutanja, gde su ga ugostili kralj Alkinos i njegova kćerka Nafsika.

U poređenju sa ostalim delovima Grčke, zbog svoje veoma bujne vegetacije Grci su ovo ostrvo nazvali i “Zeleno ostrvo”.

Domaće stanovništvo u većim mestima ostrva sa turistima uglavnom govori engleski. Pored uobičajene turističke gastronomije, ostrvo poseduje dosta domaćih, tradicionalnih taverni.

Na nekoliko minuta vožnje čamcem od grada Krfa nalazi se malo ostrvo Vido, poznato iz Prvog svetskog rata, kada se na njemu nalazila bolnica za srpske vojnike koji su došli na Krf posle prelaska preko Albanije. Veliki broj srpskih ratnika je sahranjen u moru kraj ostrva, u “plavoj grobnici”.

Krf je ostrvo beskrajnih prirodnih lepota, ostrvo pesme i muzike, umetničke inspiracije, kombinacija kosmopolitskog i tradicionalnog. Sam grad je poznat po dve tvrđave i starom gradu smeštenom između njih. Najbliža ostrva su Paksos, Lefkada, Itaka, Kefalonija i Zakintos.