Andaluzija – najšpanskija Španija

Andaluzija – najšpanskija Španija je najjužnija autonomna pokrajina Španije i druga autonomna jedinica po površini, a prva po broju stanovnika. U ovoj pokrajini se nalazi čak 26 gradova sa više od 50.000 stanovnika. Klima je mahom mediteranska sa prosečnom temperaturom od 16 stepeni i velikim brojem sunčanih sati.

Možda bi Andaluziju najbolje opisao jedan citat,

‘’Andaluzija je pola Evropa, a pola Afrika, najšpanskija Španija, jug pun vatre i lenjih popodnevnih siesta, plaža i starih gradova, kafea, restorana, zanimljivih jela i pića, nezaboravnih graditeljskih poduhvata i intimnih mesta za šaputanje’’.

Andaluzija-Sevilja
Sevilja je glavni grad Andaluzije

Međutim, turiste u Andaluziju ne privlače samo sunčani dani i mediteranska klima. Ova regija je jedan od arhitektonski najlepših predela Evrope. Prebogata kulturnom baštinom, ističe se katedralama, crkvama dvorcima i spomenicima. Najpoznatiji od njih su Alhambra (Granada), Giralda (Sevilla) i džamija u Córdobi.

O svom zavičaju su rado pričali i Pablo Picasso (Málaga) i Bartolome Esteban Murillo I Velazquez (Sevilla). Fondacija Picasso u Malagi, Muzej Picasso, kao i Kuća muzej Murillo u Sevilli, sve su to destinacije koje turisti posećuju u velikom broju. Antonio Banderas (José Antonio Domínguez Banderas), poznati holivudski glumac, takođe je rođen u Malagi, 1960 godine.

Pokušaćemo makar malo da vam približimo najpoznatije andaluzijske gradove.

Sevilja

Sevilja je prestonica Andaluzije. Turisti je jednostavno obožavaju, zahvaljujući  njenim spomenicima poput Giralde, Arapskog zvonika, Torre del Oro-a i katedrale sa Zlatnim tornjem.

Granada

Mavari su u dosta uticali na razvoj kulture Andaluzije. Za vreme njihove okupacije Andaluzije, između 711. i 1492. godine, stvorena je možda i najprefinjenija civilizacija Srednjeg veka. Ovoga ćete postati svesni nakon šetnje predivnim vrtovima i veličanstvene arhitekture. Najpoznatija atrakcija je svakako Alhambra, niz palata i vrtova napravljenih u 14. veku i nju jednostavno ne smete propustiti. Sa obronaka na kojima se nalazi palata, može se panoramski razgledati Granada.

Andaluzija-Granada-Alhambra
Andaluzija-Granada-Alhambra

Cordoba

Grad koji je pre 1.000 godina bio jedna od najvažnijih prestonica Evrope. Mešanje kultura koje se ovde odvijalo vekovima samo je obogatilo ovaj prelepi grad. Jednom džamija, a danas muzej Meskita je remek delo islamske umetnosti i jedna od najoriginalnijih građevina u Španiji. Važno je napomenuti da je i Kordobina priroda neverovatna. Plaže na Kosta del Sol su među omiljenim letovalištima Evropljana.

Malaga

Za kraj, ostavljamo Malagu. Malaga je prestonica Koste i rodno mesto Pabla Pikasa. Kao druga najveća luka u Španiji, Malaga meša kosmopolitski ukus sa tradicionalnim andaluzijskim šarmom, koji se prepliću poput njenih uzanih srednjevekovnih ulica.

Andaluzija-Malaga
Andaluzija-Malaga

Imate zanimljivosti o Andaluziji koje biste želeli da podelite sa nama? 🙂
Ostavite komentar! 🙂