Dvorac Linderhof

Dvorac Linderhof jedan je od tri dvorca Kralja Ludviga II koji je završen za  života Kralja. Ovaj bajkoviti zamak okružen je prelepim parkovima sa divnim građevinama, fontanama, paviljonima i terasama.

Dvorac-Linderhof

 

Izgradnja dvorca Linderhof

Izgrađen je  u periodu od  1870-1878 god. Njegova gradnja je počela nakon njegove posete Versaju. Unutrašnjost je prepuna zlata, mermera, slika, kristala, lustera, srebra, goblena, vaza itd. Ludvig je  bio opčinjen Vagnerom i njegovima delima pa je  odlučio da napravi Venerinu pećinu iz Vagnerove  opere Tanhojzer. Ulazak u pećinu je zatvoren kamenom koji se  otvara uz  pomoć tajnog mehanizma. Ludvig je sebe smatrao kraljem meseca. Kao i svaki kralj on je danju spavao a  noću bio budan. Da bi rešio problem osvetljenja, napravio je  velike lustere. Kada su sveće upaljene u sobi, mnogobrojna  ogledala stvaraju neverovatno izraženi svetlosni efekat. Iako je sam dvorac završen za njegovog života, Kralj Ludvig je više puta redizajnirao elemente ovog dvorca. Jedan od takvih redizajniranih elemenata jeste i predivna spavaća soba, koja je potpuno završena tek nakon kraljeve smrti.

Dvorac Linderhof, dnevna soba
Dvorac Linderhof, dnevna soba. (preuzeto sa http://www.schlosslinderhof.de/englisch/palace/history.htm)

 

 

Više o dvorcu Linderhof možete pronaći na ovoj stranici

Ukoliko ste propustili priču o dvorcu koji je bio inspiracija čuvenom Voltu Dizniju, pročitajte više o Dvorcu Neuschwanstein

Nastavak ove neverovatne priče, agencija Holiday vam nudi uz najbolje vodiče, u okviru naše devetodnevne ture od 23. aprila. Pogledajte više OVDE.