Dvorac Neuschwanstein – Diznijeva inspiracija

Dvorac Neuschwanstein
Dvorac Neuschwanstein

Dvorac Neuschwanstein je upravo onaj za  koga  mnogi kažu da je  najlepši na svetu. Otvoren 1886. godine, sa svojih 65 m visine, ovaj dvorac bio je inspiracija Voltu Dizniju za  zamak Trnove ružice i upravo od tada postaje  popularan. Neretko ćete čuti, danas, da ga mnogi čak i nazivaju Diznijevim  dvorcem. Odlikuju ga  vizantijski stil i gotička arhitektura. Sagrađen je na 965 m nadmorske  visine. Gradnja je  započeta  1869 god.

Fantazija kralja Ludviga Drugog, koji ga je i izgradio, doslovce  je  pretočena  u bele  kamene  zidine i velike tornjeve koji se  izdižu u visinu, a inspiraciju za njegovu gradnju, Ludvig II našao je u delima Richarda Wagnera. Nalazi se  na  jugu Bavarske  u podnožju Alpa. Unutrašnjost dvorca nudi fantstične  prizore počevši  od drvene rezbarije, oslikane tavanice, preko zidova koji pokazuju mnoge starogermanske mitove  i legende. Interesantno je  i to da je dvorac imao najnaprednija dostignuća tog vremena, toplu i hladnu vodu, centralno grejanje. Kralj je  koristio električni sistem zvona da pozove  poslugu a na trećem i četvrtom spratu su bili postavljeni telefoni. Jedna  od posebnih karakteristika su velika prozorska okna. Prozori ovih veličina su bili retka  pojava u to vreme. Godišnje ga  poseti oko 1.4  miliona posetioca i jedan je  od  najposećenijih dvoraca u Evropi.

Unutrašnjost dvorca Neuschwanstein
Unutrašnjost dvorca Neuschwanstein

Nastavak ove neverovatne priče, agencija Holiday vam nudi uz najbolje vodiče, u okviru naše devetodnevne ture od 23. aprila. Pogledajte više OVDE.

Više o ovom dvorcu možete pročitati klikom ovde

U našem sledećem blogu, u serijalu “Tajne bavarskih dvoraca“, moći ćete da pročitate više o dvorcu Linderhof, biseru Bavarske regije.