Bavarska, zemlja dvoraca

Bavarska je sve samo ne obična pokrajina u nemačkoj! Ova, istorijom bogata regija, vekovima je bila inspiracija drugima, put kojim se moralo proći i tako je ostalo do današnjih dana.

Turistima, Bavarska je interesantna zbog svojih pejzaža i neverovatne arhitekture. Impozantan broj dvoraca (više od 50 njih!) je  izgrađen tokom prethodnih hiljadu godina u  ovoj najjužnijoj nemačkoj pokrajini. Ove zgrade su tokom vekova bile sedišta najvažnijih istorijskih događaja a u njima su živele najpoznatije ličnosti nemačke  istorije. Većina dvoraca koji su građeni posle  srednjeg veka su građeni kao kraljevske  ili plemićke  palate, a mi ćemo vam predstaviti najpoznatije u seriji članaka.

Dvorac Nymphenburg
Dvorac Nymphenburg

Kako je Bavarska postala regija dvoraca

Bavarska svoju dvorsku istoriju duguje sopstvenom srednjovekovnom značaju. Takozvana “Romantična ruta“ je  bila najznačajniji trgovački put, koji je prolazio kroz Bavarsku i njene Alpe, još u srednjem veku, i spajao centar i jug Nemačke. Ova ruta je donosila prosperitet i bogatstvo i trebalo ju je nekako zaštititi. Baš to je osnovni razlog zbog koga je, u to vreme, sagrađen veliki broj dvoraca i utvrđenja u ovoj pokrajini. Jedna  od  najpoznatijih turističkih atrakcija  Nemačke, “Romantična  ulica“ (Romantishe Strase), nastala je 1950 god. kako bi privukla  turiste u tek stvorenu republiku Nemačku. Ova ulica “Romantična  ulica“ počinje u gradu Wirzburg a završava se u gradu Fussen. “Romantična  ulica“ je  obeležena znakovima braon boje, koji se često mogu sresti duž celog puta, dugog nešto manje  od 400 km. Najpoznatiji i najposećeniji dvorci Bavarske su oni koje je izgradio Kralj Ludvig Drugi: Neuschwanstein, Linderhof, Herenkimze, Hohenschwangau, a poznati su još i Nymphenburg, Slajsham, Nyremberg, Blatenburg, Dachau.

Mapu svih dvoraca Bavarske pokrajine možete videti na klikom OVDE

U našem sledećem blogu, u serijalu ”Tajne bavarskih dvoraca”, moći ćete da pročitate više o dvorcu Neuschwanstein i tome kako je upravo ovaj dvorac inspirisao čuvenog Volta Diznija.