Najpopularnija letovališta u Albaniji
LETO 2024
Albansku obalu zapljuskuju Jadransko i Jonsko more i okupana je suncem više od 300 dana godišnje!
Potpuno je bezbedno putovati sa srpskim tablicama, govoriti srpski, reći da dolazite iz Srbije. Verujte, domaćini se u hotelima ili restoranima oduševe kada čuju da dolaze gosti iz Srbije, pa nije retkost da dobijete i nešto “na račun kuće”. Ovo su informacije za one koji do sada nisu imali priliku da posete Albaniju. Sigurni smo da će utisci biti izvanredni ukoliko se odlučite da leto provedete u Albaniji.
JADRANSKO MORE
Drač je najvažnija luka Albanije, nalazi se na severu zemlje i udaljen je 34 kilometra od Tirane. Drač ili na albanskom Durres je najstariji grad Albanije sa istorijom dugom više od 3000 godina i zbog toga je dom mnogih arheoloških nalazišta i zanimljivih lokaliteta.
Danas je Drač moderan grad sa oko 120 hiljada stanovnika i turistički centar sa novoizgrađenim zgradama, hotelima, ugostiteljskim objektima. U južnom delu grada, u kome se nalazi najveći deo plaža, poslednjih godina izgrađen je veliki broj modernih hotela. Kao jedan od najbližih albanskih gradova Srbiji, Drač je među građanima Srbije jedno od popularnijih letovališta u Albaniji.
Plaže u Draču su tokom leta prilično pune, ne samo gostima iz grada, već i građanima koji dolaze na dan ili dva iz unutrašnjosti Albanije. Bez obzira na to, Drač je idealan ukoliko dolazite sa porodicom, ali i ukoliko ste mladi i željni dobrog noćnog provoda.
Od plaža koje nisu u samom gradu preporučujemo plaže kod Rta Rodon i u Lazli zalivu.
Uz preporuku da svakako probate lokalne morske i tradicionalne specijalitete, preporučujemo vam i Bar restoran Kajser sa izvanrednim panoramskim pogledom, kao i Troy Piceri Grill House restoran sa odličnim pićima i specijalitetima i prilično niskim cenama.

JONSKO MORE

Saranda je grad pri samom jugu Albanije, nedaleko od granice sa Grčkom i jedno je od najpopularnijih letovališta u Albaniji. Kako je aerodrom na Krfu izuzetno blizu, Saranda je popularna i među svetskim turistima koji dolaze u Albaniju.
Sam grad Saranda ima oko 35.000 stanovnika, nalazi se na prelepoj lokaciji, okružen morem i planinama i odlična je destinacija za sve kategorije turista – porodice, mlade, ali i za starije turiste. Sadržaja u Sarandi ima za sve!
Saranda ima izraženu mediteransku klimu, jako toplu morsku vodu i više od 300 sunčanih dana godišnje. Ukoliko se pitate od kada je moguće kupanje u Sarandi, u pitanju je period od sredine aprila pa sve do oktobra.
Kada su u pitanju same plaže u Sarandi, možemo preporučiti African beach, Mango i Flamingo plaže, kao i gradsku plažu u Sarandi na kojoj slobodno možete postaviti svoj peškir, bez plaćanja ležaljki.
Ipak, one najlepše plaže, za koje mnogi kažu da su i neke od najlepših u Evropi, nalaze se u okolini Sarande. Preporučujemo da posetite plažu Pasqyra koja se nalazi na 15 minuta od Sarande, kao i Manastirsku plažu koja se nalazi odmah do Pasqyre. Što se tiče cena ležaljki u Sarandi i okolini, one su uglavnom oko 10€ za komplet ležaljki i suncobrana.
Ksamil je malo mesto koje izlazi na obalu Jonskog mora, sa svega 3.000 stanovnika, ali tokom letnje sezone ovo mesto poseti izuzetno veliki broj turista, kako iz Albanije i regiona, tako i iz čitavog sveta.
Ksamil se smatra jednom od TOP 3 destinacije u Albaniji koje morate posetiti jer za ovaj deo albanske rivijere kažu da je prava evropska egzotika. Primera radi, poznati Guardian je 2013. godine uvrstio Ksamil u 20 najboljih evropskih plaža za odmor.
Ono što je specifično za Ksamil i jug Albanije je da sezona kupanja počinje već krajem aprila i traje do kraja septembra. Ipak, najtopliji period je od juna do sredine septembra, kada je u Ksamilu i najveći broj gostiju. Prosečna dnevna temperatura tokom leta je od 28 do 30 stepeni, noćna od 18 do 20 stepeni.
Dakle, Ksamil je idealan za one koji žele letovanje u malom, mirnom mestu, bez mnogo gužve, posebno tokom juna ili prve polovine jula.

Pretražite još

Fitriraj po Array:

23 rezultata je pronađeno